marți, 31 mai 2011

Centrale electrice

  
     Energia electrică se produce la scară industrială în instalaţii numite centrale electrice. În funcţie de tipul de energie transformată în energie electrică, cele mai importante sunt: 
-termocentrale
-hidrocentrale
-atomocentrale


Termocentrale
   În termocentrale  se transformă energie termică, rezultată prin arderea combustibililor. În România, energie termică este produsă în proporţie de cca. 77% de termocentrale, care folosesc licnit, petrol şi gaz. Termocentrala de la Turceni este una din cele mai mari termocentrale din Europa, ca putere instalată (mai există una asemănătoare în China). Funcţioneaza pe bază de combustibil solid (cărbune extras din bazinul carbonifer al Olteniei) şi are 7 grupuri de câte 330 MW putere instalată.
      După anul 1990 uzinele electrice Turceni şi Rovinari au fost retehnologizate, o importanţă deosebită fiind acordată protecţiei mediului înconjurător.

Hidrocentrale
       Cea mai mare hidrocentrală din România este Porţile de Fier I, cu o putere instalată de 1080 MW , Porţile de Fier II având o puterea instalată de 250 MW.
        Ambele hidrocentrale sunt exploatate in parteneriat cu partea yugoslava, centralele române şi yugoslave de la Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II cumulează 2160 MW, respectiv 500 MW.
         Centralele Porţile de Fier I şi II pot turbina un debit instalat de 8700 mc/s.

Atomocentrale
         Centrala nuclearoelectrică este un ansamblu de instalaţii şi construcţii reunite în scopul producerii energiei electrice pe baza folosirii energiei nucleare.
            Obţinerea energiei nucleare se bazează pe reacţia de fisiune (descompunere) nucleară în lanţ. Instalaţia care asigură condiţiile de obţinere şi menţinere a reacţiei în lanţ este reactorul nuclear. În principiu, reactorul se compune dintr-o parte centrală numită zonă activă, în care are loc reacţia de fisiune şi se dezvoltă căldura de reacţie.
            În România, a intrat în funcţiune, pe 2 decembrie 1996, centrala nucleară de la Cernavodă, care funcţionează cu apă grea ca moderator, foloseşte uraniu îmbogăţit şi produce cu un singur reactor, aproximativ 10% din totalul energiei electrice produse în ţară.
           Centrala de la Cernavodă se bazează pe sistemul canadian CANDU şi are o putere instalată de 706 MW în prezent. Structura unui reactor CANDU constă într-un recipient cilindric orizontal, cu tuburi pentru barele de combustibil şi pentru lichidul de răcire (apă grea) plasate orizontal.
        În jurul acestor tuburi se află apă grea, care acţionează ca moderator. Apa grea conţine doi atomi de deuteriu (un izotop neradioactiv al hidrogenului) şi un atom de oxigen. Apa grea este mult mai eficientă ca moderator decăt apa obişnuită şi permite folosirea uraniului natural drept combustibil.  Ea se obţine în întreprinderi specializate, prin separarea sa din apa naturală (există o astfel de întreprindere la Drobeta Turnu-Severin).
    
 Energia eoliană
          Este una din cele mai vechi surse de energie nepoluantă. Ele au inceput sa fie folosite pe scară largă abia prin anii '70-'80, când SUA a adoptat mai multe programe destinate să încurajeze folosirea lor. În California, la sfârşitul lui 1984, funcţionau deja 8469 de turbine eoliene. Capacitatea totală ale acestor unităţi era de aproximativ 550 MW. Ele erau construite în locuri cu vânt puternic, grupate in aşa-numitele "wind farms".
     

 Energia solară
        Energia solară se referă la o sursă de energie reînnoibila care este direct produsă prin lumina şi radiaţia solară. Aceasta poate fi folosită să:

    -genereze electricitate prin celule solare (fotovoltaice)
    - genereze electricitate prin centrale electrice termale
    - genereze electricitate prin turnuri solare

      Deşi energia solară este reînnoibila şi uşor de produs, problema principalş este cş soarele nu oferş energie constantş în nici un loc de pe Pamânt. Adicş, deoarece soarele apune noaptea, lumina de soare nu poate sş genereze electricitate decât pentru un timp limitat în fiecare zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu